Gevaren van chemische tampons en kwetsbaarheid van je vagina
Je vagina is een van de meest kwetsbare delen van je lichaam als het gaat om blootstelling aan gifstoffen. De vagina is erg doordringbaar, absorberend en gevoelig.
Wat zijn de gevaren van chemische tampons? Dat leggen we je uit in deze blog.
Wat zijn tampons? Wat zijn de gevaren van chemische tampons?
Tampons zijn niets anders dan een staafje samengeperst absorberend materiaal. De belangrijkste vraag is: van wat voor materiaal zijn je tampons gemaakt?
Dit kan namelijk synthetisch (rayon) of natuurlijk (katoen) zijn. Om je tampon heen zit vaak een kunststof coating van bijvoorbeeld polyethyleen of polypropyleen, om pluizen te voorkomen. Dit zijn beide vormen van plastic. Als je vaker onze blogs leest, dan weet je dat wij niet zo gek zijn op deze soorten plastic, vooral wanneer het je intieme lichaamsdelen raakt.
De exacte samenstelling van tampons verschilt per product, of beter gezegd: per producent. Het lastige is dat de producenten niet transparant hoeven te zijn over wat er in hun menstruatieproducten zit. Internationale regelgeving omtrent dit onderwerp ontbreekt vandaag de dag nog.
Onze vuistregel hierbij is: als je producent niks zegt over waar de producten van gemaakt zijn, dan zijn ze waarschijnlijk synthetisch en/of zitten er chemische stoffen in.
De chemicaliën die gebruikt worden in tampons en andere menstruatieproducten kunnen een gevaar vormen voor de werking van je reproductieve organen, je hormonen en ze kunnen je vagina irriteren.
Wat zijn de gevaren van gebleekte tampons?
Tampons worden vaak gebleekt met chloor. Dit is waarom je tampon er zo mooi wit en “fresh” uit ziet. Een bijproduct van chloor is dioxine, een goedje dat erg giftig is en berucht om zijn kankerverwekkende en hormoonverstorende eigenschappen. Inmiddels is er een veiliger alternatief: bleken met waterstofperoxide. Als een producent op deze manier bleekt, staat het vaak op de verpakking vermeld.
Wat zijn de gevaren van parfum in tampons?
Aan sommige tampons wordt zelfs parfum toegevoegd, zonder dat dit vermeld wordt. Parfum kan een mix van andere giftige stoffen bevatten, zoals ftalaten. Lees meer over ftalaten in parfums in onze andere blog. Op de verpakking is dit niet te zien en worden alleen woorden zoals “fris” gebruikt. Maar zorg er altijd voor dat je menstruatieproducten ongeparfumeerd zijn.
Hoe zit het met maandverband en inlegkruisjes?
Het verhaal is op zich hetzelfde als hierboven beschreven. In geval van inlegkruisjes en maandverband wordt ook gebruikgemaakt van dezelfde synthetische stoffen en dezelfde bleekmethodes. Het enige kleine verschil is dat je maandverband en inlegkruisjes niet inbrengt, waardoor wij zelf het risico minder groot vinden. Desondanks gebruiken wij ook voor inlegkruisjes en maandverband altijd biologische katoenen producten zoals die van Yoni.
Wat kun je doen om je vagina beter te beschermen tegen de gevaren van chemische tampons
- Kies voor biologisch, ongeparfumeerde menstruatie producten (wij hebben hele fijne producten van Yoni in onze shop ;))
- Wanneer een producent niks noemt over dat ze chemicaliën vrij zijn, of wanneer ze niet noemen dat ze hun menstruatie producten veilig bleken, is dat waarschijnlijk ook niet het geval
- Kies voor ademend ondergoed van biologisch katoen
- Was jezelf zo min mogelijk “down there”, je vagina is in staat zichzelf schoon te houden. Als je wast, was dan alleen met water en niet met zeep
- Kies voor ongebleekt, chemical-free toiletpapier
- Vermijd te strakke kleding, dit kan zorgt voor wrijving en hier gaat de gevoelige huid kapot