Het verschil tussen chemische en minerale zonnebrand

Het verschil tussen chemische en minerale zonnebrand

Het verschil tussen chemische en minerale zonnebrand

De lente is in volle gang en de zomer staat voor de deur, wat betekent dat we weer meer tijd buiten zullen doorbrengen. Heb jij al minerale zonnebrand ingeslagen? Of je nu van plan bent om naar het strand te gaan, een wandeling te maken in het park of gewoon in je achtertuin te ontspannen, het is belangrijk om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Er zijn een paar manieren waarop je je huid kan beschermen tegen de zon:

  1. Zoek, waar het kan, de schaduw op: there, I said it. Unpopular opinion, want iedereen wil graag een lekker zomers kleurtje, maar het is écht beter voor je om op hete dagen de schaduw op te zoeken. Zonlicht is super belangrijk voor vitamine D en om je hormonen in balans te houden, dus ik heb het niet over een lekkere wandeling in het ochtendzonnetje, maar please stop met het bakken op het strand. 
  2. Draag zonwerende kleding: bijvoorbeeld een mooie strandhoed of een overslag vestje. Zo hou je de krachtigste zonnestralen weg bij je huid. 
  3. Smeer zonnebrand als je gaat bakken: Een open deur, of niet? Maar wat moet je eigenlijk weten over zonnebrand? In deze blog vind je enkele punten die ik belangrijk vind.

Het verschil tussen UVA en UVB straling

UV-straling van de zon kan worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: UVA en UVB. UVA-stralen hebben een langere golflengte en dringen dieper door in de huid, wat kan leiden tot vroegtijdige veroudering en huidschade op lange termijn. UVB-stralen hebben een kortere golflengte en zijn verantwoordelijk voor het veroorzaken van zonnebrand en directe DNA-schade die kan leiden tot huidkanker. Dit is dan ook de soort UV waar de meeste mensen zonnebrand voor smeren. Wanneer je bijvoorbeeld op het strand ligt te bakken of de hele dag op het water bent, dan bescherm je jezelf vaak tegen de UVB stralen die verbranding veroorzaken. Maar eigenlijk is het net zo belangrijk om jezelf te beschermen tegen UVA stralen. Let dus altijd om dat je een zonnebrand koopt die tegen UVA en UVB beschermt wanneer je langere tijd de (krachtige) zon in gaat.

Het verschil tussen chemische en minerale zonnebrand

Er zijn twee soorten zonnebrandmiddelen: “minerale” en “chemische”. Eigenlijk zijn deze benamingen een klein beetje verwarrend aangezien alles chemicaliën zijn. We worden omringd met chemicaliën en deze kunnen onbewerkt (natuurlijk voorkomende chemicaliën) of bewerkt zijn (synthetische chemicaliën). Toch houdt ik het even bij de benamingen mineraal en chemisch, omdat dit ook is hoe de meeste zonnebrand op de markt geadverteerd wordt.

Minerale zonnebrand bevat eigenlijk altijd een van de twee actieve ingrediënten zinkoxide of titaniumdioxide, die werken door UV-stralen deels te weerkaatsen en deels absorberen en onschadelijk maken. Chemische zonnebrandmiddelen bevatten actieve ingrediënten zoals oxybenzone, benzophenone, octinoxate of octisalate die UV-stralen absorberen en omzetten in warmte voordat ze schade aanrichten aan de huid. Het grootste verschil vind ik tussen deze 2 is dat minerale UV filters OP de huid blijft liggen, terwijl chemische UV filters IN de huid trekken.

De nadelen van chemische zonnebrand met stoffen als benzophenone en oxybenzone

Het mag duidelijk zijn als je mijn webshop een beetje kent, dat ik meer fan ben van minerale zonnebrand, dan van chemische zonnebrand. Zoals eerder genoemd bevatten veel 'chemische' zonnebrandmiddelen ingrediënten zoals oxybenzone en benzophenone. Van deze middelen is bekend dat ze potentieel schadelijke effecten hebben op zowel de gezondheid van de mens als het milieu. Deze stoffen worden geassocieerd met hormoonverstorende effecten. Het feit dat ze tegenwoordig worden aangetroffen in menselijke urine, bloed en moedermelk bewijst dat de stoffen door de huid opgenomen kunnen worden.

Verder beschermen chemische UV filters vaak slechts óf tegen UVA óf tegen UVB straling. Daarom moeten in deze zonnebrand meerdere UV filters gecombineerd worden om effectief tegen beide soorten straling te werken.

Maar laat ik even duidelijk zijn: niet elk chemische UV filter is toxisch. De bovenstaande filters, benzophenone en oxybenzone, maar ook homosalate zijn vermoedelijke gifstoffen, maar dat geldt niet voor alle chemische UV-filters.

De voordelen van minerale zonnebrand

In tegenstelling tot chemische zonnebrandmiddelen, bieden minerale zonnefilters bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Bovendien zijn minerale zonnebrandmiddelen over het algemeen veiliger voor je gezondheid (ze blijven óp je huid liggen)  en veroorzaken ze minder vaak huidirritatie of allergische reacties. Het is wel belangrijk dat je in geval van minerale zonnebrand voor een non-nano zink-oxide or non-nano titanium dioxide gaat. Als de deeltjes kleiner zijn dan non-nano, kunnen ze opgenomen worden door je huid en dat wil je niet. 

Kortom, het gebruik van zonnebrandmiddelen is essentieel voor het beschermen van je huid tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Bij het kiezen van een zonnebrandmiddel is het belangrijk om te kijken naar de ingrediënten en te kiezen voor een product dat effectieve bescherming biedt zonder potentiële schade aan de gezondheid of het milieu. Ik ga zelf het liefst voor een mineraal UV filter in mijn zonnebrand, beter voor mijn gezondheid en mijn huid.

Ik heb een paar fijne zonnebrandmerken in mijn webshop, zoals de gezichtszonnebrand of lichaamszonnebrand van Attitude, de gezichtszonnebrand van INIKA en de gezichtszonnebrand van Loïs Lee

Bronnen die ik heb gebruikt bij het schrijven van deze blog:

  • DiNardo JC, Downs CA. Dermatological and environmental toxicological impact of the sunscreen ingredient oxybenzone/benzophenone-3. J Cosmet Dermatol. 2018 Feb;17(1):15-19. doi: 10.1111/jocd.12449. Epub 2017 Oct 31. PMID: 29086472.
  • Eloísa Berbel ManaiaI; Renata Cristina Kiatkoski KaminskiII; Marcos Antonio CorrêaI; Leila Aparecida ChiavacciI. REVIEW – Inorganic UV filters.
  • Mustieles V, Balogh RK, Axelstad M, Montazeri P, Márquez S, Vrijheid M, Draskau MK, Taxvig C, Peinado FM, Berman T, Frederiksen H, Fernández MF, Marie Vinggaard A, Andersson AM. Benzophenone-3: Comprehensive review of the toxicological and human evidence with meta-analysis of human biomonitoring studies. Environ Int. 2023 Mar;173:107739. doi: 10.1016/j.envint.2023.107739. Epub 2023 Jan 6. PMID: 36805158.
  • Matouskova, K., Vandenberg, L.N. Towards a paradigm shift in environmental health decision-making: a case study of oxybenzone. Environ Health 21, 6 (2022). https://doi.org/10.1186/s12940-021-00806-y
  • Siller A, Blaszak SC, Lazar M, Olasz Harken E. Update About the Effects of the Sunscreen Ingredients Oxybenzone and Octinoxate on Humans and the Environment. Plast Surg Nurs. 2018 Oct/Dec;38(4):158-161. doi: 10.1097/PSN.0000000000000244. PMID: 30507815.
Terug naar blog