Het verschil tussen retinol en bakuchiol

Het verschil tussen retinol en bakuchiol

Geen zin om de hele blog te lezen? Hierbij een opgesomde samenvatting:

Wat is retinol?

  • Natuurlijke of synthetische vorm van Vitamine A
  • In de cosmetica markt vaak gebruikt in synthetische vorm*
  • Staat bekend om zijn vermogen om huidveroudering en pigmentatie tegen te gaan*
  • Verschillende nadelen in gebruik zoals grote kans om branderig gevoel, droge plekjes, schilfering en gevoeligheid*
  • Mag alleen in de avond gebruikt worden omdat het de huid gevoeliger maakt voor de zon en daarmee kans op huidkanker vergroot

Wat is bakuchiol?

  • Plantaardig alternatief voor retinol
  • Gaat versnelde celdeling tegen*
  • Sterkere anti-oxidant dan retinol**
  • Helpt beter bij het helen van beschadigde huid dan retinol**
  • Bestrijdt acné*
  • Zonder de nadelen van retinol*

Meer lezen?

Het verschil tussen retinol en bakuchiol

Retinol en Bakuchiol staan beide bekend als krachtige ingrediënten in de huidverzorging, vooral vanwege hun vermogen om de tekenen van huidveroudering te bestrijden en pigmentatieproblemen aan te pakken.

De voordelen van retinol & de nadelen van retinol

Retinol, een vorm van vitamine A, is een veelvoorkomend ingrediënt in cosmetische producten, vaak in synthetische vorm. Het staat bekend om zijn bewezen effectiviteit bij het verminderen van rimpels, fijne lijntjes en ongelijkmatige pigmentatie.

Echter, het gebruik van retinol kan gepaard gaan met bijwerkingen zoals een branderig gevoel, droogheid, schilfering en verhoogde gevoeligheid voor de zon.

Dit laatste zorgt er zelfs voor dat je een verhoogde kans op huidkanker krijgt***.

Daarom wordt geadviseerd om retinolproducten 's avonds te gebruiken en geleidelijk aan de concentratie op te bouwen om de huid te laten wennen.

De voordelen van bakuchiol

In tegenstelling tot retinol is Bakuchiol een plantaardig alternatief dat wordt gewonnen uit planten. Het staat bekend om zijn vergelijkbare voordelen als retinol, waaronder het verminderen van pigmentatie, het bevorderen van een egalere teint en het stimuleren van de collageenproductie voor een stevigere huid.

Wat Bakuchiol echter onderscheidt van retinol zijn de bijwerkingen. Uit onderzoek blijkt dat Bakuchiol minder kans heeft om irritatie en overgevoeligheid te veroorzaken in vergelijking met retinol. Daarnaast is Bakuchiol niet fotogevoelig, wat betekent dat het de huid niet gevoeliger maakt voor de zon, in tegenstelling tot retinol.

Bovendien toont onderzoek aan dat Bakuchiol mogelijk effectiever is dan retinol bij het verminderen van pigmentatie en het bevorderen van huidgenezing, waardoor het een veelbelovend alternatief is voor diegenen die de voordelen van retinol willen ervaren zonder de mogelijke bijwerkingen.

Al met al is Bakuchiol een veelbelovend, plantaardig alternatief in de wereld van huidverzorging, waarbij het de voordelen van retinol belooft zonder de nadelige effecten die retinol in veel gevallen heeft.

 

Wetenschappelijke bronnen die ik heb gebruikt voor deze blog:

  • **Bluemke A, Ring AP, Immeyer J, Hoff A, Eisenberg T, Gerwat W, Meyer F, Breitkreutz S, Klinger LM, Brandner JM, Sandig G, Seifert M, Segger D, Rippke F, Schweiger D. Multidirectional activity of bakuchiol against cellular mechanisms of facial ageing - Experimental evidence for a holistic treatment approach. Int J Cosmet Sci. 2022 Jun;44(3):377-393. doi: 10.1111/ics.12784. Epub 2022 Jun 9. PMID: 35514037; PMCID: PMC9328396.
  • *Dhaliwal S, Rybak I, Ellis SR, Notay M, Trivedi M, Burney W, Vaughn AR, Nguyen M, Reiter P, Bosanac S, Yan H, Foolad N, Sivamani RK. Prospective, randomized, double-blind assessment of topical bakuchiol and retinol for facial photoageing. Br J Dermatol. 2019 Feb;180(2):289-296. doi: 10.1111/bjd.16918. Epub 2018 Sep 21. PMID: 29947134.
  • *** https://www.ewg.org/skindeep/ingredients/706889-RETINOL_VITAMIN_A/

 

Terug naar blog