Last van een jeukende hoofdhuid? Dit kun je doen!

Last van een jeukende hoofdhuid? Dit kun je doen!

Jeukende hoofdhuid?

Je kent het wel: die vervelende jeuk op je hoofdhuid die maar niet lijkt te verdwijnen. Je krabt en krabt, maar het lijkt alleen maar erger te worden. Wat veel mensen niet weten, is dat de oorzaak van die jeuk vaak te vinden is in de producten die ze gebruiken om hun haar te wassen. Stoffen als Sodium Laureth Sulfate (SLES) en Sodium Lauryl Sulfate (SLS), die vaak in shampoo voorkomen, kunnen namelijk zorgen voor een geïrriteerde en jeukende hoofdhuid. Maar ook parfum kan een boosdoener zijn.

Sodium Lauryl Sulfaat (SLS) en Sodium Laureth Sulfaat (SLES)

Sodium Lauryl Sulfaat (SLS) en zijn zusje Sodium Laureth Sulfaat (SLES) zijn veelvoorkomende ingrediënten in veel schoonheids- en reinigingsproducten, waaronder shampoos. Je kunt ze bijna in alle reguliere shampoo’s terug vinden. Hoewel ze effectief zijn in het verwijderen van vuil en olie, kunnen ze ook je hoofdhuid irriteren en uitdrogen. Ze worden niet voor niks in aggressieve schoonmaakmiddelen gebruikt. 

SLS en SLES zijn oppervlakte actieve schoonmaakmiddelen

SLS en SLES zijn oppervlakteactieve stoffen die werken als reinigingsmiddelen en schuimmiddelen. Ze kunnen echter ook de natuurlijke lipiden van je hoofdhuid strippen, wat resulteert in droogheid en irritatie. Voor mensen met een gevoelige hoofdhuid of die vatbaar zijn voor jeuk, kunnen deze chemicaliën bijzonder problematisch zijn.

Vermijd SLS en SLES als je last hebt van een jeukende hoofdhuid

Het vermijden van shampoos die SLS en SLES bevatten, kan een verschil maken voor mensen die last hebben van een jeukende hoofdhuid. Gelukkig zijn er steeds meer shampoos op de markt die deze irriterende stoffen vermijden en in plaats daarvan mildere reinigingsmiddelen gebruiken om het haar en de hoofdhuid te reinigen zonder irritatie te veroorzaken. 

Parfum in shampoo als oorzaak van jeukende hoofdhuid

Parfum, hoewel aangenaam voor onze neus, kan een van de boosdoeners zijn voor een jeukende hoofdhuid. Veel shampoos en haarproducten bevatten synthetische geurstoffen om een aantrekkelijke geur te creëren. Helaas kunnen deze geurstoffen bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken, met als resultaat een geïrriteerde en jeukende hoofdhuid.

Deze allergische reacties kunnen variëren van milde roodheid en irritatie tot meer ernstige symptomen zoals huiduitslag, schilfering en zelfs blaarvorming. Mensen met een gevoelige huid of een voorgeschiedenis van allergieën lopen een groter risico op het ontwikkelen van een reactie op parfum in haarproducten.

Het vermijden van haarproducten die parfum bevatten, kan helpen om een jeukende hoofdhuid te voorkomen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel parfumvrije  haarproducten of haarproducten met een natuurlijke geur verkrijgbaar die nog steeds effectief zijn in het reinigen en verzorgen van het haar zonder irritatie te veroorzaken. 

Als je je haar wast, verwijder je vet van je huid

Het is ook goed om te weten dat elke keer dat je je haar wast, je je hoofdhuid ontdoet van natuurlijk vet. Vet wordt aangemaakt door je talgkliertjes om je hoofd zacht en soepel te houden. Het weg wassen hiervan kan dus leiden tot droogheid en irritatie. Daarom is het beter om zo min mogelijk je haar te wassen en als je het wast, te kiezen voor een mildere shampoo zonder SLS, SLES en parfum.

Een alternatief voor traditionele shampoo zijn bijvoorbeeld natuurlijke en biologische shampoos. Deze bevatten vaak geen agressieve chemicaliën en zijn daardoor milder voor je hoofdhuid. Kijk bij het kiezen van een shampoo ook naar ingrediënten als tea tree olie, aloë vera en kokosolie, die bekend staan om hun kalmerende en hydraterende eigenschappen.

Kortom, als je last hebt van een jeukende hoofdhuid, is het de moeite waard om eens kritisch naar je haarproducten te kijken en eventueel over te stappen op een mildere shampoo zonder irriterende stoffen. Door mildere shampoo te gebruiken, kun je vaak al snel verlichting vinden en je hoofdhuid weer gezond en jeukvrij krijgen.

Terug naar blog