Natuurlijk, troepvrij wasmiddel: waar kun je op letten?

Natuurlijk, troepvrij wasmiddel: waar kun je op letten?

Hoe vind je een natuurlijk wasmiddel?

Wasmiddel, een lastige om troepvrij te vinden als je het mij vraagt. Veel merken pretenderen heel natuurlijk en biologisch afbreekbaar wasmiddel te verkopen, maar als je iets beter op de etiketten kijkt, valt dit vaak toch tegen.

Ik neem je mee in waar ik op let bij het kopen van wasmiddel, inclusief de meest voorkomende gifstoffen die ik tegenkom.

Transparantie is key bij het uitzoeken van natuurlijk wasmiddel

Je kent het wel, je kijkt op het etiket van je wasmiddel en je ziet direct dat niet alle ingrediënten zichtbaar zijn. Vaak zie je iets als: 10-15% Anionogene oppervlakteactieve stoffen, <5% niet-ionogene oppervlakte-actieve stoffen. Dan komt er nog een lijstje met stoffen waar je niet veel van snapt.. ahh parfum, die ken je (en als je mij volgt op instagram weet je ook dat je wat mij betreft een red flag te pakken hebt), en nog een aantal ingrediënten die je opnieuw niks zeggen.

Als dit het enige is wat jouw wasmiddel laat zien, zou ik hem links laten staan. Ecologische en natuurlijke wasmiddelen zijn altijd transparant over hun ingrediënten, dus laten al hun ingrediënten zien. 

Schadelijke stoffen in wasmiddel

Oke, we hebben nu ongeveer 80% van de wasmiddelen (de niet transparante) weggestreept. What’s next?

De meest voorkomende stoffen waar ik niet vrolijk van word zijn:

MEK: een hormoonverstorende stof*

Parfum: een mix van onbekende stoffen waar vaak hormoonverstorende stoffen in aangetroffen worden. Meer lezen over waarom wij parfum liever links laten staan? Ik schreef er eerder een uitgebreide blog over.

Butylphenyl methylpropional: een hormoonverstorende stof*

PEG (Polyethylene Glycol): een polymeer van ethylene oxide. Ethylene oxide is een kankerverwekkende stof. Dat betekent niet dat PEG kankerverwekkend is, maar het kan wel besmet zijn met ethylene oxide en daarom vermijd ik hem liever.**

Phenoxyethanol: Deze stof schreef ik eerder een blog over, hij wordt in verband gebracht met allergieën en neurotoxiciteit. Het bewijs is niet uitsluitend, maar ik vermijd de stof liever.

Methylisothiazolinone, Octylisothiazolinone, benzisothiazolinone***:  deze zie ik veel, maar al deze 3 stoffen zijn troep. Ze zorgen voor allergieën, orgaan toxiciteit, en neurotoxiciteit. Big no-go dus! 

Milieuvervuiling, een bijkomend nadeel van chemisch wasmiddel

Naast dat er giftige bijwerkingen aan chemisch wasmiddel zitten, is het ook nog eens niet goed voor onze natuur. De stoffen die wij namelijk door de wasmachine spoelen, worden afgevoerd en komen in onze riolen en daarmee in ons water terecht. Daarom is het zo belangrijk om voor een zo biologisch afbreekbaar mogelijk wasmiddel te kiezen.

Troepvrij, natuurlijk wasmiddel

Ik ben zelf fan van Sonett, dit Duitse merk gebruikt uitsluitend natuurlijke ingrediënten en daarmee is het wasmiddel 100% biologisch afbreekbaar. Dat betekent dat het goed is voor je huid, je gezondheid én de natuur. Ze hebben opties die natuurlijk zijn gegeurd zijn en daarmee heerlijk ruiken, maar ook hebben ze parfumvrije opties voor mensen met een écht gevoelige huid.

Een andere fijne optie is het wasmiddel van Attitude. Attitude is een canadees merk met een grote biologische lijn, waaronder zonnebrand, deodorant, allesreiniger, maar dus ook wasmiddel. 

Een laatste optie die ik je mee wil geven is Incia wasmiddel. Zij hebben een fijn wasmiddel voor baby’s (maar ik hoor genoeg mensen die hem niet alleen voor baby’s gebruiken ;))

*https://cosmeticobs.com/en/articles/news-59/endocrine-disrupting-ingredients-in-cosmetics-4414

**  https://www.ewg.org/skindeep/ingredients/704983-POLYETHYLENE_GLYCOL/

*** https://www.ewg.org/skindeep/ingredients/716930-BENZISOTHIAZOLINONE/

Terug naar blog