Overstappen naar natuurlijke deodorant zonder aluminium: waarom zou je het doen en wat ga je merken?

Overstappen naar natuurlijke deodorant zonder aluminium: waarom zou je het doen en wat ga je merken?

Natuurlijke deodorant zonder aluminium

Waarom zou je overstappen naar een natuurlijke deodorant?

Heb je ooit eens stilgestaan bij wat er precies in je deodorant zit? Grote kans dat je een lijst met ingrediënten ziet waarvan je de meeste niet eens kunt uitspreken. Maar één ingrediënt springt er vaak uit: aluminium. 

Dit zorgt ervoor dat je niet zweet, door de zweetklieren tijdelijk te blokkeren. Klinkt handig, toch? Maar wist je dat aluminium hormoonverstorend werkt,  je huid kan irriteren en zelfs in je lichaam kan worden opgenomen? Niet zo’n fijn idee als je erover nadenkt.

Er zijn zelfs geruchten dat de blootstelling aan aluminium bijdraagt aan het ontstaan van borstkanker. Hier zijn tegenstrijdige onderzoeken over te vinden en wetenschappers zijn het nog niet eens over de conclusie, maar het is geen goed teken, als je het ons vraagt. Wij kiezen daarom liever voor een deodorant zonder aluminium. 

Aluminium detox

Als je overstap van een deodorant met aluminium erin naar een een deodorant zonder aluminium, zul je moeten detoxen. In het begin kan dit ongemakkelijk zijn. Je merkt misschien dat je meer zweet of dat je niet meer zo fris ruikt als voorheen. Maar dat is eigenlijk een goed teken! Het betekent dat je lichaam aan het detoxen is en het aluminium uit je systeem aan het verwijderen is.

Daarnaast is zweten super gezond voor je lichaam. Het is een proces waarbij je lichaam zich ontdoet van gifstoffen. Zonde als je dit proces verstoort door het zweten te stoppen met chemische middelen.

Natuurlijke deodorant: wat doet het?

In tegenstelling tot reguliere deodorants, die zweetklieren blokkeren, doden natuurlijke deodorants alleen de bacteriën die nare geurtjes veroorzaken. Dus je zult nog steeds zweten, maar zonder de nare geur.

Dat is even wennen, maar het is het waard. Het is erg gezond voor je lichaam om het zweet eruit te laten en zolang het niet stinkt, is het wat ons betreft niet zo’n groot probleem. 

Wanneer je net overstapt naar natuurlijke deodorant, is het even wennen dat je meer zweet. Dit gevoel en de hoeveelheid zweet neemt na verloop van tijd, enkele dagen of weken, af. 

De deo-detox soepeler laten verlopen

Er zijn enkele handige tips die je kunt volgen om deze overgangsfase soepeler te laten verlopen. Denk aan het dragen van kleding van natuurlijke vezels, regelmatig scheren van je oksels en het extra wassen van je oksels om bacteriën weg te spoelen.

Natuurlijke deodorant bevat vaak geen butaan en propaan

Naast aluminium bevatten veel reguliere deodorants ook andere potentieel schadelijke stoffen, zoals butaan en propaan. Deze stoffen worden vaak gebruikt als drijfgas om de deodorant uit de spuitbus te laten komen. 

Butaan en propaan zijn beide vluchtige organische verbindingen die bekend staan om hun ontvlambaarheid. Wanneer je ze op je huid spuit, kunnen ze snel verdampen en in de lucht terechtkomen die je inademt. Dit kan leiden tot irritatie van de luchtwegen en mogelijk zelfs tot allergische reacties.

Bovendien dragen butaan en propaan bij aan luchtvervuiling en hebben ze een negatieve impact op het milieu. Wanneer ze in de atmosfeer vrijkomen, kunnen ze bijdragen aan de vorming van ozon en andere schadelijke luchtverontreinigende stoffen.

Kortom, het vermijden van deodorants met stoffen als butaan en propaan is niet alleen beter voor je eigen gezondheid, maar ook voor het milieu. Het is een kleine stap die je kunt zetten om jezelf en de planeet te beschermen.

Dus...

Waarom zou je overstappen naar een natuurlijke deodorant? Nou, ten eerste bevatten ze minder chemische stoffen dan reguliere deodorants, wat beter is voor je huid en algemene gezondheid. Bovendien bevatten ze vaak essentiële oliën die niet alleen lekker ruiken, maar ook antibacteriële eigenschappen hebben. En laten we het niet vergeten, ze zijn ook beter voor het milieu, omdat ze meestal in duurzame verpakkingen worden verkocht en vaak geen propaan en butaan bevatten.

Kortom, de overstap naar natuurlijke deodorant zonder aluminium kan even wennen zijn, maar de voordelen op lange termijn zijn het zeker waard. Dus waar wacht je nog op? Geef je oksels de verzorging die ze verdienen en maak de switch vandaag nog!

Terug naar blog