Welke producten kun je het beste als eerste vervangen als je wil overstappen op natuurlijke verzorging

Welke producten kun je het beste als eerste vervangen als je wil overstappen op natuurlijke verzorging

De investering in natuurlijke verzorgingsproducten kan een kostbaar proces zijn, vooral als je net begint en je alles moet vervangen. Waar moet je beginnen? Het antwoord op die vraag is simpel en verrassend: bij je hoofdhuid, en dus bij je haarproducten. 

Je hoofdhuid is namelijk een van de meest absorberende delen van je lichaam. Nóg meer dan je gezicht en andere delen van je huid. Het is ook je meest gevoelige stuk huid. Hoe vaak heb je wel niet last van wondjes en jeukende plekjes op die o zo gevoelige hoofdhuid? 

Tijd om iets meer te leren over je hoofdhuid!

De werking van talgklieren

Er zitten ontelbaar veel kliertjes op je hoofd. Deze talgkliertjes zitten bij je haarzakjes en hebben een belangrijke functie: ze zorgen ervoor dat jouw haar er mooi, glanzend en gezond uit ziet. Nog belangrijker: ze zorgen er ook voor dat infecties en bacteriën buiten gehouden worden. 

Als jij reguliere producten gebruikt, kan het zijn dat schadelijke stoffen de werking van de talgklieren tegengaan en de kliertjes kapot maken. Dit zorgt ervoor dat de talgklieren niet hun beschermende werk kunnen doen. Wanneer talgklieren niet hun werk kunnen doen, is het makkelijker voor schadelijke stoffen om binnen te dringen door jouw hoofdhuid.

Maar er zijn, naast het binnendringen van bacteriën en infecties, nog meer redenen waarom je chemische ingrediënten wilt vermijden:

  1. Irritatie en ontsteking: Bepaalde ingrediënten in haarverzorgingsproducten, kunnen irritatie en ontsteking van de hoofdhuid veroorzaken, vooral bij mensen met een gevoelige huid.
  2. Uitdroging en Schilfering: Ingrediënten zoals alcohol en chemische reinigingsmiddelen kunnen de hoofdhuid uitdrogen, wat kan leiden tot schilfering, roos, en jeuk.
  3. Verstoring van de pH-balans: De natuurlijke pH-balans van de hoofdhuid kan verstoord worden door chemicaliën, wat kan resulteren in een verhoogde vatbaarheid voor infecties en haarproblemen.
  4. Talgoverproductie: Het gebruik van overactieve (oftewel té goede ;)) reinigingsmiddelen kan leiden tot overproductie van talg als reactie op de uitdroging van de hoofdhuid, wat kan resulteren in vettig haar.

Twee schadelijke, chemische stoffen die we veel terug zien in shampoos en conditioners zijn: sodium laureth sulfate en sodium lauryl sulfate. Deze twee vermijden wij áltijd wanneer we haarverzorgingsproducten aanschaffen. Ook parfums en houdbaarheids-ingrediënten kun je beter vermijden, waaronder ingrediënten als sulfaten, ftalaten en parabenen.

Je hoort het al, er zijn aardig wat ingrediënten die je liever wil vermijden als je goed voor je hoofdhuid wil zorgen. Kijk dus kritisch naar je shampoo en conditioners en check de ingrediënten. Om je een handje te helpen kun je gebruik maken van verschillende apps zoals de INCI beauty app en Beat the Microbead.

Met deze apps scan je de barcode van je favoriete haarproduct (INCI), of maak je een foto van de ingrediëntenlijst (BTMB). De apps vertellen je of er stoffen in het product zitten die je liever zou willen vermijden.

Zeker zijn dat je shampoo geen schadelijke stoffen bevat? Neem een kijkje in onze webshop voor ons aanbod. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je terecht bij ons voor advies: info@lotbynature.com

Terug naar blog